Back to top
  /  Jóga   /  Výzvy na jógové cestě

Výzvy na jógové cestě

Oblečení na jógu

Výzvy na jógové cestě

Výzva fyzického těla, vědomí či okolí

Asi každý, kdo se vydal na cestu jógy, překonává nějakou výzvu. Ať už je to výzva našeho fyzického těla, výzva vědomí, či výzva našeho okolí. S příchodem jógy do našeho života se vždy něco mění. A to je dobře.

Říká se, že cesta jógy je cesta naší duše, která nás volá domů a vede nás skrze různé zákruty našeho života, které občas nemusí být úplně jednoduché.

Posílení těla a zklidnění mysli

V knize Na cestě k radikální svobodě jsou popsány různé situace, které se můžou vyskytnout a kterým nejčastěji čelíme. Je v podstatě jedno, kterým směrem (jaký druh jógy zvolíte) se na své jógové cestě vydáte. Jestli jsou to: fyzická jógová cvičení, meditace, mantry, vipassana, mindfulness, vizualizace, tantra, rituály atd… 

Cíl těchto technik je společný – posílení a léčení našeho těla. Transformace, čištění a uklidnění naší mysli. Umět si užívat momentu  – být v přítomnosti.

Zvládnout své ego

Někdy nám v našem posunu brání naše ego (ale i naše ego je někdy důležité). Často to vypadá tak, jako bychom chtěli přeskočit vlastní stín. Každý, kdo hledá, si tím určitě prochází – prošel. Každý mistr si tím prošel a každý mistr vidí, jak tím procházejí jeho žáci.

I na cestě s jógou kundalini se setkáváme s výzvami. Zkouší nás, jestli svou změnu opravdu myslíme vážně. Jak píše Lawrence Edwards – terapeut a učitel kundalini jógy: “Lidé se mi často stěžují, jaké výzvy jim tato cesta přinesla, ale již opomíjejí nezapomenutelné pozitivní zkušenosti, které jsou taktéž součástí”. Protože světla nebývá bez tmy.

Porozumět sám sobě

Když dlouhodobě pracujeme sami se sebou, začneme více rozumět věcem, které k nám podprahově přicházejí. Můžeme začít měnit své názory, postoje, to, co děláme a jak se chováme sami k sobě.

Otevřená změnám

Může nastat období, kdy chceme změnu. Svou běžnou rutinu změníme.   Najednou cítíte, že potřebujete více meditací – nebo zcela naopak.  Více asán nebo je zcela vynecháte. V životě pocítíme, že je čas se naučit něco nového, radikálně změnit jídelníček nebo i okruh lidí, se kterými se stýkáme či naši práci.

Pokud se naučíme rozhodovat a poslouchat sami sebe v maličkostech, půjde nám více i rozhodování ve věcech mnohem zásadnějších. Proto má smysl na sobě dlouhodobě pracovat a po malých krůčcích procházet osobními drobnými i většími výzvami na naší cestě jógou.

Přejeme vám krásné nové zkušenosti na této cestě.

Autor: Miroslava Škubalová

Inspirace, zdroj: Awakening Kundalini: The Path to Radical Freedom

You don't have permission to register

Dámské tričko