Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  Emoční detox za 12 minut

Emoční detox za 12 minut

Emoční detox za 12 minut

Zbavování se negativních emocí a událostí, které nás trápí by mělo být součástí naší psychohygieny. Tak jak jsme zvyklí si čistit zuby, umývat se, jíst, či mít pravidelnou jógovou praxi, tak i práce s našimi emocemi by měla být součástí naší „rutiny“.

Negativní emoce mají vliv nejen na naši psychiku a naše rozpoložení, ale taktéž na naše tělo. Zbavení se negativních emocí formou psaní, může být jedna z variant, která vám může pomoci. „Vypsání“ se z něčeho je jednou z terapeutických metod a je to určitě i jeden z důvodů, proč si lidé často píší deníky.

Toto cvičení funguje nejlépe, když budete psát bez přestávky a nebudete přemýšlet o tom, co psát dále nebo jak text upravit. Zapomeňte na interpunkci, pravopis, či krasopis. Možná se dostanete do stavu, že vaše emoce budou vámi proudit velmi silně, že nebudete moc psát ani reálná slova. A to je perfektní. Jen nechce tužku jednoduše klouzat po papíře, nechte plout své myšlenky. Nejde o žádnou zdvořilost. Je to váš reálný příběh. Na konci cvičení své papíry zničíte, takže se nemusíte obávat, že by je někdo četl.

POSTUP:

1. Než začnete, vezměte si papírový blok a pero a najděte si klidné místo, kde nebudete rušeni. Posaďte se a nastavte si časovač na 12 minut.

2. Otevřete svůj blok a začněte psát o tom, co narušuje váš klid. Může to být cokoliv. Vaše zdraví, zaměstnání, finance, osobní vztahy nebo cokoli jiného. Moc o tom nepřemýšlejte, prostě začněte.

3. Na konci 12-ti minut přestaňte psát. Popsané papíry okamžitě zničte. Můžete je roztrhat, či je spálit. Pokud je můžete spálit např. v krbu, je to ideální varianta.

NEZAPOMEŇTE:

• Když dokončíte psaní, již po sobě nečtěte, to co jste napsali.

• Nepište na počítači, či jiných elektronických zařízeních. Je nutné, aby se jednalo o papír a pero/tužku. Jde o váš vlastní rukopis. O vypsání se z negativních emocí.

• Během tohoto cvičení můžete použít hodně negativních slov, špatných a těžkých emocí k uvolnění bolesti a nahromaděné negativity. Nikdy ale tyto emoce nepoužívejte proti sobě. Buďte k sobě laskaví a přijměte to, co cítíte a že na to máte právo.

Každé cvičení, které nám pomůže se uvolnit, ať už fyzické, či psychické je ku prospěchu a měli bychom si na něj najít čas. Čas na sebe.

Autor: Miroslava Škubalová

Převzato z: www.goop.com  „A 12-Minute Writing Exercise to Purge Emotions“

You don't have permission to register