Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  Jak předejít vánočnímu stresu?

Jak předejít vánočnímu stresu?

Článek

Jak předejít vánočnímu stresu?

Vánoce se řadí mezi nejkrásnější svátky roku. Často ale také mezi jedno z nejvíce stresových období roku. Většinou chceme mít koncem roku vše hotové a uzavřené a na Vánoce vše dokonale připravené.

Kombinace dodělávání pracovních povinností, vánočního úklidu, pečení a shánění dárků vede často k vyčerpání a zbytečným konfliktům doma.

Co s tím?

Pokud patříte mezi ty, kteří během vánočního období cítí kromě radosti i docela dost stresu a napětí, zkuste následující:

1. Plánování

  • Zkuste se v klidu posadit a předem si rozmyslet, kdy a co uděláte. Pečení, shánění dárků, úklid, práce atd. Naplánujte si ale maximálně jen 50-60% času, který na všechno máte. Zbytek vám vyplní nečekané události, o kterých nyní nevíte a stoprocentně přijdou. Ať už nějaké povinnosti, tak i krásné chvíle, kdy se zdržíte s přáteli se svařákem na trzích. Škoda si potom vyčítat, že proto něco nestíháte.

2. Nedokonalost je dokonalá

  • Zamyslete se, jaké Vánoce chcete? Je pro vás důležitější mít vše „v šolichu“ nebo se cítit dobře, strávit čas s blízkými a vychutnávat si ty zářící světýlka, které se pomalu vynořují všude kolem nás? Uvědomte si, jaké jsou vaše priority. Možná vás pak bude méně tížit, že letos nestihnete 12 druhů cukroví, ale jen 3 (nebo si cukrovíčko někde koupíte) a vánoční úklid případně přesunete na leden. 
  • Vždy, když začnete cítit lehkou tenzi, zabrzděte a zamyslete se nad tím, co je o Vánocích opravdu to nejdůležitější.

3. Odpočinek

  • Dlouhodobě miluji citát: „Naše tělo je chrám. Kde pak budeš bydlet, když se nebudeš starat o svůj domov?“ Mějme na paměti, že se během Vánoc často zaměřujeme na náš fyzicky domov (dům, byt), ale zapomínáme na naše tělo. 
  • Naplánujte si během svátků také odpočinek. Jógu, zajít si zacvičit, na procházku. Večer si zameditujte než jdete spát pro snadnější usínání a kvalitnější spánek. Jezte zdravě a pestře a myslete na pitný režim.
  • Když nezapomeneme na „základní sebepéči“, naše tělo nás podpoří i v hektičtějším období.

Krásné předvánoční období plné procházek zimní přírodou, času na vánočních trzích s blízkými či koukání do plápolajícího krbu s vánočními pohádkami přeje celý Tým Veramira.

Černé tričko s dlouhým rukávem

Autor: Věra Bátrlová

You don't have permission to register