Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  Jak správně vykročit do nového roku?

Jak správně vykročit do nového roku?

Jak správně vykročit do nového roku?

Dělám vše ve svém životě, tak jak chci?

Velká většina z nás si čas od času položí otázku, jestli žije svůj život správně. Je moje práce ta pravá? Jsem ve svém vztahu opravdu šťastná? Nežiju svůj život příliš stereotypně? Dělám vlastně to, co chci já nebo spíše to, co ode mě očekává mé okolí?

Je v pořádku si čas od času tyto otázky pokládat. To, že nás napadají, nemusí znamenat, že je něco špatně. Znamená to, že nad svým životem přemýšlíme. Stejně tak nemusí znamenat, že pokud například nejsme se svým vztahem na 100% spokojení, musíme jej skončit. Můžeme kupříkladu dojít jen k uvědomění, že chceme se svým partnerem trávit čas více aktivně. A tuto změnu zavedeme do života a předejdeme tak budoucímu rozpadu vztahu.

Začni jinak

To, že s něčím nejsme zcela spokojení, neznamená vždy, že musíme danou činnosti ukončit. Můžeme se na ni pouze začít jinak dívat, jinak k ní přistupovat, zapojit do ní více lidí nebo ji začít dělat prostě jinak.

A začátek roku je ideální období právě k revizi našich životů. Byť jsou Novoroční předsevzetí klišé, mnoho z nás k nim podvědomě stejně tíhne, protože podvědomě vnímáme nový rok jako příležitost pro nový start. Pojďme si proto zhodnotit náš předchozí rok a naplánovat svůj vysněný 2020. 

Zhodnocení 2019, naplánování 2020

Najděte si pro sebe čas tak na hodinku, možná i hodinku a půl. Usaďte se na klidné místo, které máte rádi. Vezměte si papír a tužku a odpovězte si na následující otázky:

Zhodnocení roku 2019

  1. Co pro vás byly nejdůležitější okamžiky loňského roku?
  2. Co pro vás tyto chvíle znamenaly? A jak vás utvářely? 
  3. Za co byste si poděkovali? Co se vám loni podařilo?
  4. Co naopak vnímáte, že jste mohli udělat lépe?
  5. Jak toto poučení můžete využít v novém roce?

Naplánování roku 2020 

  1. Jak byste si ideálně představovali vás život?
  2. Kolik času a jak se věnujete práci?
  3. Jak trávíte svůj volný čas? Kolik času a kterým koníčkům věnujete?
  4. Jak se stravujete a vedete svou životosprávu (jídlo, spánek, zlozvyky…)?
  5. Kolik času a jak trávíte se svými přáteli a rodinou?
  • Je něco, na co byste se chtěli v roce 2020 soustředit?

Priority

Pokud si dojdete k uvědomění, že byste rádi začali více sportovat, lépe jíst, byli aktivnější v koníčcích atd atd. Určete si nejprve priority. Je méně lidí, kteří dokáží do života trvale zavést mnoho změn najednou. Většina z nás se z prudké změny brzy unaví a vrátí se k původnímu životu. Pokud tedy chcete zavést více změn, soustřeďte se například každé 3 měsíce na jednu oblast a pak na další. Zvyšujete tak pravděpodobnost, že se vám podaří dojít k vašemu ideálu.

Přejeme krásný rok 2020 plný spokojenosti, radosti a věcí, které máte rádi!

Autor: Věra Bátrlová

You don't have permission to register