Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  3 pravidla ZENU na každý den

3 pravidla ZENU na každý den

3 pravidla ZENU na každý den

Jen nepatrné změny našich zvyklostí a úhlu pohledu. To je vše, co potřebujeme k prostému životu. Co je “zenový styl”?  Je to především o jednoduchosti. Nefixovat se na psané, či mluvené slovo, ale pokusit se být svým skutečným já. Protože ono je tady a teď. Nenechat se ovládnout hodnotami druhých, netrápit se nepodstatnými záležitostmi a odprostit svůj život od zbytečností. To je “zenový styl”.

Zkuste jednoduchá 3 pravidla, která můžete zkoušet každý den.

1. NEOMEZUJTE SE NA JEDINÝ ÚHEL POHLEDU

“Existuje víc, než jen jeden správný způsob.”

To je princip, díky němuž bychom se na věc nebo událost měli podívat z více stran, mít více úhlů pohledu.  Vidět věci jinak, ne jen tak, k čemu jsou určené.

Tento přístup tvoří základ zen buddhismu. Předměty neslouží jen jednomu účelu, ale mohou být využity mnoha způsoby, záleží na fantazii uživatele.

Stejně tak jednu situaci můžeme řešit různými způsoby – podle toho, který pro nás bude ten nejpřijatelnější. Zkuste věci a situace vnímat různými způsoby, neomezujte se pouze na ten “jediný správný způsob.”

2. K MYŠLENÍ POUŽÍVEJTE VLASTNÍ HLAVU

“Vůči všeobecnému názoru většiny buďte skeptičtí.”

Vědění a moudrost se vzájemně  podobají, ale není to totéž.  Věci, které se naučíte buď ve škole, nebo sami – to jsou vědomosti. Moudrost je naproti tomu to, co poznáte, až začnete tyto vědomosti využívat v praxi. Pro šťastný život je důležité obojí. Neupřednostňujte jedno před druhým. Udržujte balanc. 

O tom, jak budete žít svůj život, rozhodujete vy sami. O to větší je důvod o moudrost usilovat. Poznejte tolik, kolik jen lze. A myslete sami na sebe.

3. NAMÍSTO OBAV DEJTE VĚCI DO POHYBU

“To je mnohem snažší způsob, jak čelit výzvám.”

Ať už si děláte starosti kvůli práci nebo mezilidským vztahům, pokud to všechno držíte jen v hlavě, pouze nahráváte špatným myšlenkám. Ale když do toho skočíte rovnýma nohama, možná budete překvapeni, jak snadné je něčeho dosáhnout nebo vymyslet řešení. Nejděsivější je vždy moment těsně před tím, stejně jako u bungee jumpingu. Nasměřujte svoji energii na to, čemu čelíte a postupujte po jednotlivých krocích.

Inspirace:  Umění prostého života.  Shunmyo Masuno.   #JSEMVZENU J  

You don't have permission to register