Back to top
  /  Osobní rozvoj   /  6 pravidel zdravého vztahu k sobě i k ostatním

6 pravidel zdravého vztahu k sobě i k ostatním

Oblečení na jógu

6 pravidel zdravého vztahu k sobě i k ostatním

Náhoda? Ne mnohaletá praxe

Rodinný psycholog Michael Labkovský uvádí několik jednoduchých pravidel, díky kterým se vám v životě může dostat skvělého dárku. Lidé, kteří se kolem vás urážejí, vás už nebudou deptat. Nebudete lehce manipulovatelní. A k tomu celkově zlepšíte vztah sami se sebou i s vašim okolím. Nejsou to jen náhodná pravidla, je to více jak dvacetiletá praxe známého rodinného psychologa.

Naučené vzorce chování

Základem těchto pravidel je prolomení stereotypních reakcí, které jsme si vybudovali v dětství. Například pokud se rodiče často hádají, mluví nahlas, křičí – malé dítě se leká, uzavírá se do sebe a bojí se. Neustále se opakující situace formují modely chování, které si neseme do dospělosti. Což pak může vést k tomu, že v dospělosti na sebe neumíme brát odpovědnost, neumíme se v životě realizovat, můžeme být apatičtí, či zcela ztrácet radost ze života.

Jednejte tak, jak nejste zvyklí

Aby byl člověk schopný vyrovnat se se svým strachem, nízkým sebevědomím, tím, že si nevěří – je potřeba tyto stereotypy zničit – a to doslova! A je pouze jediný způsob jak to udělat – JEDNAT! Jednat tak, jak nejsme zvyklí, tak jak je to pro nás nekomfortní. Pokud jednáme pouze tak jak jsme zvyklí, opakujeme neustále stejný model chování, který je nefunkční a tím pádem ani nemáme výsledky, které bychom chtěli.

S novým jednáním přicházejí nové emoce – víra v sebe, klid, pocit stabilnosti. Postupně se formuje nový člověk s vysokým sebevědomím, milující sebe a to nejdůležitější – baví ho žít, má život rád.

Jak na to?

  1. pravidlo – DĚLEJ JEN TO, CO SE TI DĚLAT CHCE

Trošku vidím váš obličej, že to nejde. Nemůžu si dělat, co chci. Mám děti, práci, povinnosti.  Ano, ale vždy máte možnost práci změnit, přestěhovat se na jiné místo, dělat věci jinak. Vše ostatní – i když to zní zřejmě tvrdě – jsou pouze výmluvy.  Všude jsou věci, které se nám dělat nechtějí, i v oblíbené práci – ale to musíme brát jako její součást. Dělej jen to co, chceš – je myšleno tak, že si sám odpovědně vybírám, kde žiju, s kým žiju, kde pracuji, za kolik a pro koho. Pokud se mi něco nelíbí, můžu to změnit.

  1. pravidlo – NEDĚLEJ TO, CO SE TI DĚLAT NECHCE

Nic vám nemůže zkazit den víc, než absolvování procházky, výstavy, divadla či jakékoliv akce s člověkem, který na akci jít nechtěl. Člověk, který šel, protože měl pocit, že musí, že je donucený, že nedokáže odmítnout. Manipulace není ve vztazích nejlepší nástroj. Proto, pokud vy sami něco dělat nechcete – nedělejte to. Investujte energii do činností, které dělat chcete.

  1. pravidlo – HNED ŘEKNI, CO SE TI NELÍBÍ

Ostatní vám nevidí do hlavy – opravdu. A vy se o to taky nesnažte. Pokud vás někdo oslovuje tak, jak se vám nelíbí, jedná s vámi tak, jak se vám nelíbí – slušně to řekněte. Je to jednoduchý princip, jak uchováváte své osobní hranice. Lidé si dovolí to, co jim dovolíte. Pokud to neřeknete hned, druzí si myslí, že je to v pořádku. A nabíhají domněnky! On přeci musí vědět, že se mi to nelíbí. Ne, neví. Má v hlavě třeba úplně jiný model. To je fakt.

  1. pravidlo – NEODPOVÍDEJ, KDYŽ SE TĚ NIKDO NEPTÁ

Často se stává, že ostatní lidé chtějí upoutat vaši pozornost, dostat vás do konfliktu, jednoduše dostat z vás energii. Může to začít např. „jsi neschopná/ý, chováš se strašně, nic jsi neudělal/a,…“ – podle tohoto pravidla, na danou větu neodpovídám, pokud neobsahuje žádnou otázku. Toto pravidlo vás velice vytrénuje v trpělivosti a v klidu – nenechte se vyprovokovat a zaplést se do konfliktní situace.

  1. pravidlo – ODPOVÍDEJ POUZE NA OTÁZKU

Odpovídejte pouze na to, na co se vás lidé ptají. Pokud budou chtít vědět víc, zeptají se znovu. Vše ostatní je obhajování, vysvětlování, doplňování. „Proč jsi přišla pozdě do domů?“ – „Dodělávala jsem projekt.“ Není potřeba situaci více rozvádět, pokud se druhá strana více neptá. Zjistíte, že máte často tendence se obhajovat. Obhajovat svoje jednání, myšlení, postoje. Člověk, který si věří, toto nemá zapotřebí.

  1. pravidlo – PŘI VYJASNOVÁNÍ VZTAHŮ MLUV POUZE O SOBĚ

Toto pravidlo znamená, že k druhému mluvíme z pozice JÁ. „Já bych potřeboval/a, abychom si častěji volali, protože…, Já jsem slyšel/a, že říkáš, že mi s tím nechceš pomoct.“ Žádné obviňování. Vypusťte věty „Ty jsi neudělal…, ty si mi slíbil…, na tebe se nikdy nemůžu spolehnout,…“ Žádná situace se obviňováním nevyjasní. Druhý člověk se většinou naštve, urazí a uzamkne do sebe. Pokud začnete někoho kritizovat, většinou nedosáhnete vytouženého výsledku.

Těchto 6 jednoduchých pravidel vám může pomoci vybudovat zdravý vztah k sobě i k ostatním. Nevykládejte si je extrémním způsobem. Nejsou romantická, ale pokud je začnete praktikovat, uvidíte změny. Ze začátku možná ne příjemné, protože není vždy příjemné opouštět svou komfortní zónu. A okolí se změnám často také braní. Vyjít ze zajetých kolejí je opravdu těžké, ale pevně věřím, že se vám to bude dařit.

Autor: Miroslava Škubalová

You don't have permission to register