Back to top
  /  Jóga   /  5 tipů, jak začít a vydržet s domácím cvičením

5 tipů, jak začít a vydržet s domácím cvičením

Top na cvičení

5 tipů, jak začít a vydržet s domácím cvičením

Domácí cvičení je výborné, pokud je pro nás náročné stabilně docházet někam na lekce. Má nicméně svoje úskalí a to je hlavně nechuť zvednout se z gauče či postele a jít cvičit. Proto pro vás máme 5 tipů, jak se cvičením doma začít a vydržet.

1. Připravte si předem plán cvičení

Než půjdete cvičit, zkuste se nejprve zamyslet nad svým cvičebním plánem:

  • Kdy budu cvičit? Ráno/odpoledne/večer?
  • Jak částo během týdne chci cvičit? Které konkrétní dny? 
  • Podle koho budu cvičit? Po paměti nebo podle nějakého videa? 

Následně si vytvořte svůj cvičební plán klidně na celý následující měsíc. Pokud chcete cvičit například podle youtubových videí, zkuste si vybrat 3-5 videí, které se každé zaměřuje na trochu jinou partii těla nebo má rozdílnou náročnost a sestavte si plán, podle kterého budete svou fyzickou aktivitu rozvíjet. 

Pokud je pro vás složité si vytvořit takový plán sami, využijte nějaký cvičební program, který se dá už jako ucelený koupit. 

S jasnou konkrétní představou bude větší pravděpodobnost, že nepodlehnete chuti “dneska necvičit.” 

2. Vybírejte si kratší videa

Pokud s pravidelným pohybem doma začínáte, zvolte si raději kratší videa. Ideální rozsah je cca kolem 30min. Jsou dny, kdy máme mnoho energie a zacvičíme si svých 30minut a cítíme, že naše tělo chce víc. To není problém. Můžeme si dále zacvičit podle sebe nebo si pustit něco dalšího.

Jsou ale i dny, kdy toho máme po krk. V práci je toho hodně, děti nám dávají zabrat a jediné, co chceme, je sednout si a dát si kafe a dort nebo si otevřít víno a užít si televizi. Pokud přijde takový den, je ideální mít naplánované videa kratšího rozsahu. 

Když si představím, že po náročném dnu, jdu ještě hodinu cvičit, tak je velká pravděpodobnost, že to odložím. Když si představím, že mě čeká 20-30min, tak je větší pravděpodobnost, že se přece jen dokážu zvednout a cvičení se věnovat. 

3. Soustřeďte se na to začít

Pokud budete mít den, kdy se vám opravdu, ale opravdu nebude chtít fyzické aktivitě věnovat, mějte na paměti, že je lepší udělat během dne alespoň 3 cviky než žádný. Lepší něco než nic. V takovéto dny se soustřeďte jen na to začít. Řekněte si: “Dneska dám jen 5minut a jdu dát sprchu a film.”.

Občas se pravděpodobně stane, že to tak opravdu dopadne, ale mnohem častěji to dopadne naopak tak, že si své video nakonec odcvičíte celé. 

Když už se začneme pohybu věnovat, cítíme, jak nám dělá dobře. Tento pocit si ale těžko navodíme, když jsme unavení a nevrlí. Až když jsme v pohybu, tak tento pocit začne růst a my opět víme/cítíme, že se chceme hýbat. 

4. Zaměřujte se pouze na sebe

Pokud budete doma cvičit podle nějaké předlohy, ať už videí na youtubu nebo videí na instagramu, nebo si sestavíte lekci z inspirace kolem sebe – myslete hlavně na sebe.

Na lekci v offline světe, kde vás někdo vede, správný lektor nabízí různé varianty provedení cviku a upravuje vás, když jste v pozici špatně. Při domácím cvičení tuto zpětnou vazbu nemáte. 

Přemýšlejte proto alespoň trošku nad tím, že se nemusíte dotknout země stejně jako člověk ve videu, že nemusíte vyskočit metr nad zem, nebo vydržet v planku celou minutu.

Když začínáte, uvědomte si, jaká je vaše startovací čára a zkuste se pokaždé dostat kousek za tuto čáru. Není důležité se dostat hned na začátku tam, kde je člověk, podle kterého cvičíte, ale důležité je dostat se o kousek dál, než jsem já sama.

5. Pochvalte se za to, co jste pro sebe udělali  

S předchozím bodem se pak pojí poslední tip. Pochvalte se za každou aktivitu, kterou vyvinete. Nenadávejte si za to, že jste nevydrželi déle nebo více, ale chvalte se za to, že přesto, že jste to neodcvičili tak, jak jste si představovali, jdete do toho příště zas a nevzdáváte se. 

Každý jsme jiný, každý máme jiné dispozice, jinou mysl, jinou rodinu, práci, okolí… to všechno nás utváří a utváří to i naše těla. Nepranýřujme se proto za to, že nedovedeme stejně a dokonale napodobit to, co dělá lektor ve videu, ale chvalte se za to, že věnujete čas sami sobě a děláte něco pro sebe.

Autor: Věra Bátrlová

You don't have permission to register