Back to top

Úvodní mantra – Om Sahana Vavatu

Cvičíte jógu doma nebo chodíte pouze do studia? A pokud cvičíte doma, jdete rovnou „na věc“ nebo se na svou praxi nejprve naladíte?

Velmi dlouho jsem při své domácí praxi nemohla dosáhnout tak příjemných pocitů, jako když jsem šla lekci navštívit k jinému lektorovi. Přikládala jsem to na vrub tomu, že se nedokážu uvolnit a potřebuji, aby mě někdo vedl.

Chyba – jít rovnou na věc

Zásadní chybou, kterou jsem však dlouho dělala, bylo, že jsem si nevěnovala dostatek času. Chtěla jsem si hned zacvičit. Velká změna prožitku z celé praxe nastala, když jsem začala vnímat úvodní část lekce jako stěžejní.

Struktura lekce

Standartní 60 min lekce Hatha jógy by se měla skládat z úvodní části  – 10 min (naladění), hlavní části A – 10 min (zahřátí), hlavní části B – 20 min (využití tepla), pozic na zemi – 10 min (uvolnění a protažení) a pranájámy a závěrečné relaxace – 10 min (obnovení toku energie a celkové uvolnění).

Úvodní část

Úvodní část tvoří 1/6 lekce a neměla by se podceňovat. Zkuste si proto příště nejprve sednout do pohodlného sedu, uvědomte si své tělo, svůj dech a přítomnost tady a teď. A než začnete s vědomými dechovými cvičeními, můžete zkusit například úvodní mantru.

Úvodní mantra

Znění:

Om sahana vavatu

saha nau bhunaktu

Saha viiryam karavaavahai

Tejasvi naav-adhiitam-astu

Maa vidvisaavahai

(3x)

Om Santih Santih Santih

Délka:

Cca 2 min

Překlad:

Nechť náš ochraňuje.

Nechť nás živí.

Nechť za života vykonáme úžasné skutky.

Nechť jsou naše mozky zostřeny. (Nechť jsme společně v procesu učení.)

Nechť nemáme nesoulad a konflikt.

Om, mír, mír, mír.

Poslech:

Pokud mantru znáte, můžete zpívat rovnou sami. Pokud ne, můžete si ji nejprve pustit a naposlouchat např. s Devou Premal:

https://www.youtube.com/watch?v=V3iNl5jxfXg

Přeji hlubokou lekci.

Věra Bátrlová

You don't have permission to register