Back to top

Jak udržet novoroční předsevzetí?

Nový rok je pro většinu lidí pomyslným odrazovým můstkem k životním změnám. Cítíme nový vítr ve vlasech a chceme se tak zbavit zlozvyků, které jsme si za loňský rok nasbírali a nastavit nové návyky, které nás budou posouvat.

Mnoho z nás však předsevzetí párkrát zkusilo a kýžený výsledek se nedostavil. Permanentku do fitka jsme využívali pouze v lednu a pravidelné snídaně jsme dokázali dotáhnout maximálně do února.

Jak tedy se změnou začít, aby nám opravdu vydržela?

1. Méně je více

Jednou z nejčastějších chyb u lidí, kteří chtějí v Novém roce zavést změny, je ta, že se chtějí v jeden okamžik změnit celí. Naordinují si buď příliš velké cíle, kterých chtějí dosáhnout, nebo se zaměří v jeden okamžik na příliš mnoho oblastí. Začít cvičit 3x týdně, zdravě jíst, vstávat o 2 hod dříve, číst 2hod denně atd. atd. Příliš velký obrat většinou naše vůle nezvládne a tak vydržíme maximálně první měsíc. Stanovujte si proto své laťky realisticky a až poté, co se vám něco povede pravidelně vykonávat, přidejte si návyk další.

2. Vydržet i po selhání

Kurzy osobního rozvoje lektoruji již mnoho let a je téměř zlatým pravidlem, že ti, kterým se povede provést ve svém životě změnu, nejsou ti, kteří začnou a jedou. Jsou to ti, kteří začnou, selžou a pak začnou znovu, znovu a znovu. Úspěšný není ten, kdo nepadá, ale ten, kdo se naučí nejrychleji vstát. Zjistili jste, že jste své laťky přepálili a změna vám nejde, tak jak jste si představovali? Nevadí! Netrestejte se za to, že jste selhali, ale pochvalte se, že jste se o změnu pokusili. Upravte si úroveň svého nově zaváděného návyků a pokračujte dál.

3. Zaznamenávat svůj posun

Vizualizovat si a zaznamenávat svůj posun výrazně pomáhá. Zkusit můžete například buzer-lístek. Vytvořte si tabulku, ve které v prvním řádku uvedete návyky, na kterých chcete pracovat. V druhém řádku si pak určité laťky, na kterých začnete. V prvním sloupci uveďte dny od 1. do 31. a každý den si zaznamenejte, jak se vám dařilo. Za splnění úkolu si za odměnu dejte zelenou tečku a k nesplněnému červenou. Na konci měsíce vyhodnoťte, jak se vám dařilo. (vzor ke stažení)

Do Nového roku vám přeju mnoho odhodlání ke splnění svých snů. Ať 2019 využijete co nejvíc naplno a hlavně s úsměvem na rtech:)

Věra Bátrlová

You don't have permission to register